понедельник, 19 ноября 2012 г.

Вас вітає метаморфічній сайт!

ПРОВЕДЕНО ФІНАЛ МІСЬКОГО ЕТАПУ КОНКУРСУ "УЧИТЕЛЬ - РОКУ 2013"
Перемогла Совгира Світлана Миколаївна!!! (друга з правого боку )
Моя вчителька з фізики.
http://blog-sovgira.blogspot.com/ 

Електричний Океан


Неймовірні світи Циолковського


Power Felt - тканина, яка генерує електрику


Коли-небудь ваша куртка буде здатна заряджати ваш Ipod. І ні, я не про п'єзоелектричну тканину (яка генерує електрику з стискуквань, викликаних рухом тіла), і не про фотоелектричний матеріал, хоча обидва ці методи, мабуть, цілком собі застосовані.

Замість цього, ваш піджак може бути зроблений з нового термоелектричного матеріалу "Power Felt", який конвертує тепловий градієнт в електричну напругу - у випадку з курткою, градієнт температур спостерігається між її підкладкою, нагрітим тілом і зовнішньою оболонкою, охолодженої вітром.

Power felt був створений групою дослідників з університету Wake Forest в північній Кароліні, очолюваної випускником Корі Хьюітт. Цей матеріал зроблений з вуглецевих нанотрубок, що містяться в гнучких пластикових волокнах, і на дотик він як звичайний повсть. Якщо ви хочете відчути його силу - досить сказати, що температури від вашого оголеного пальця буде достатньо, щоб створити вимірний струм.

Передбачається його використання і в автомобільних кріслах - своїми сідницями водій нагріває оббивку сидіння, і це тепло може бути використано для зарядки автомобільного акумулятора. По суті, матеріал застосований і ефективний скрізь, де є в достатній мірі велика різниця температур.

Закручування лазерних променів прискорило передачу інформації


Вченим вдалося використовувати орбітальний кутовий момент світла для значного ущільнення кількості інформації, що передається за допомогою лазерного променя.
У прототипі експериментальної установки, яку створили автори, інформація передавалася по повітрю за допомогою єдиного монохромного лазерного променя. У цих умовах інженерам вдалося добитися швидкості передачі в 2,56 терабіт в секунду.
Для того, щоб досягти такої щільності, автори використовували 32 окремих лазерних передавача, що кодували інформацію за допомогою звичайної амплітудної модуляції (тобто інтенсивністю світла). Потім, світло кожного з передавачів проходив процедуру "закручування" фази і збирався в єдиний промінь. Цей промінь передавався по повітрю, а в приймачі всі процедури повторювалися в зворотному порядку. При цьому, хоча світло передавався єдиним монохромним променем, окремі по-різному закручені канали не заважали один одному.
Закрученим називають світло, який володіє не поляризацією (плоскою або круговою), а так званим орбітальним кутовим моментом.

Бігати з користю для суспільства!

Green Wheel, що перекладається як зелене колесо, - це тренажер, здатний трансформувати енергію, вироблювану рухами людини, яка в цей момент займається бігом.

Це стало можливим завдяки тому, що тренажер приєднаний до єдиного енергетичному блоку, звідки електрику може надходити, наприклад, до освітлювальних ліхтарям або світлофорів. Green Wheel оснащений трьома швидкостями - для просунутих атлетів і для новачків.


Такі тренажери зможуть прикрасити будь-яку вулицю, вважає автор ідеї. Та й користь від нього істотна. Наприклад, концепт представленого в Лівані тренажера Green Wheel забезпечений лавками з вбудованими в них роз'ємами для зарядки телефону і прикрашений живими квітами. Ви підключаєте свій телефон і біжите півгодини на тренажері. У підсумку і телефон заряджений, і ви спортом позаймалися - одна суцільна користь.Безумовно, в Green Wheel втілені відразу дві чудові «зелені» ідеї: про те, що людям варто приділяти своєму тілу більше уваги і зміцнювати здоров'я, плюс турбота про навколишнє середовище, яка страждає від руйнівної людської діяльності.Будемо сподіватися, що такі тренажери ми зможемо побачити незабаром на вулицях міст.

Пропоную вашому прегляду міні-фільм про Великого Фізика Ленца Емілія Хрістіановича



Енергія магнітного поля


Магнітне поле володіє енергією. Подібно до того, як в зарядженому конденсаторі є запас електричної енергії, в котушці, по витках якій протікає струм, є запас магнітної енергії.

Якщо включити електричну лампу паралельно котушці з великою індуктивністю в електричний ланцюг постійного струму, то при розмиканні ключа спостерігається короткочасна спалах лампи. Струм в ланцюзі виникає під дією ЕРС самоіндукції. Джерелом енергії, що виділяється при цьому в електричному ланцюзі, є магнітне поле котушки.

Енергія магнітного поля котушки з індуктивністю L, створюваного струмом I, дорівнює

  WМ = LI2 / 2

 Формула дуже схожа на формулу для кінетичної енергії, роль маси m виконує індуктивність L, а швидкості v відповідає сила струму I.

1 комментарий:

  1. Вітаю з вдалим і цікавим початком! Все лаконічно, зрозуміло і головне цікаво і пізнавально. Безумовно це найвищий бал. Так тримати і надалі!

    ОтветитьУдалить